Как да ...

Три съвета за ефективно оползотворяване на времето ти

gubene na vreme

„Нямам достатъчно време”, „Много съм зает”, „Денят не е достатъчно дълъг.”

Средно, чувам едно от тези оправдания два пъти на ден. И честно казано ми писна от това. Затова реших да си поставя за цел да отърва света от тези фрази.

Добре, не наистина. Това сигурно е доста амбициозна цел. Но бих искал да помогна на хората да осъзнаят, че в действителност имат достатъчно време да кажем да отидат на фитнес, да започнат нов проект, да прочетат книга, да прекарат повече време със семейството си, или каквото и да е друго, което те може би пропускат.

Виждате ли, аз съм един от многото хора, които са изключително притиснати от времето. Аз съм софтуерен инженер на пълно работно време в момента в компанията ми и наскоро почнах работа в ново предприятие на непълно работно време. И още искам да отбележа ходя на фитнес четири пъти в седмицата, прекарвам време със семейството си, и чета за удоволствие. Бихте казали толкова ненужно, но времето не се печели лесно. Често ме питат: „Анил, как по дяволите намираш време за всичките тези неща?!” Е, честно, доста е лесно.

Оползотворявам времето си!

Знам, че това звучи доста очевиден и някак анти- климотичен  отговор. Но нека ви покажа какво точно имам предвид в три лесни точки :

1.Без повече преспиване!

И да, това включва и уикендите. Някои хора работят с 6 часа сън и нямат проблем с тази точка. Други, като мен, се нуждаят от 8 часа в нощта. Така, че аз следвам старата поговорка; „ Легни си рано и стани рано за да бъдеш здрав, богат и мъдър.” Не мога да гарантирам абсолютно за богатството, но със сигурност лягането и ставането рано всеки ден от седмицата ще допринесат за продуктивен скок. Особено уикендите. Ще бъдете изненадани  колко много може да постигнете ако се събуждате в 8 часа сутрин всяка събота и неделя отколкото да ставате в 10 часа. Използвайте двата допълнителни часа да свършите някои поръчки, отидете на тренировка, или каквото и да е друго, което сте планували за деня.

2.Не губете време!

Позволете ми да дам конкретен пример: тренировката във фитнеса. Но мога да ви кажа колко много пъти съм чувал хора да казват, че нямат достатъчно време за тренировка, а след това виждам същите тези хора да стоят във фитнеса два часа за тренировка, която може да е 45 минути. Няма да навлизаме в подробности за ефективен начин на тренировка(това е тема за друга статия), но накратко повечето тренировки могат и трябва да бъдат за 45 минути. Не губете време за разговори във фитнеса. Не прекарвайте един час на пътеката когато 20 минути на високо интензивно кардио ниво ще свърши същата работа. И ако вдигате тежести не почивайте по пет минути между сериите. Същата теория е възможна за всички аспекти от деня ви. Изчислете времето за което правите нещо и ако може за по- кратко- направете го.

3.Много задачни!

Моето любимо и нещото ,което правя всяка минута от деня си. На работа, ако чакате нещо да приключи(например дълго сваляне или качване) направете нещо друго междувременно. В моя случай, например, ако чакам някои софтуер, който съм създал, вместо да седя аз отговарям на емайли или започвам да се подготвям за следващата задача. Може да бъде само за 10-15 минути, но ако правите това през целия ден ще спестите невероятно много време (средно увеличава продуктивността ми с около два часа на ден).

И това е! Лесно, но  ефективно. Аз следвам тези съвети и съм способен да вмъкна всичко в ежедневния си график и да си остава определено време в края на деня.

Ако имате лични ежедневни съвети, ще се радвам да ги чуя!

Related Posts

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>