Как да ...

Толкова ли е трудно да живеем нормално ?!

sad-manПо стар семеен обичай, всяка година по това време се събираме цялото семейство и отиваме на гроздобер. За мен този обичай, значи много, тъй като е един от малкото дни в седмицата, в който се събираме всички и работим задружно. След като приберем с каквото ни е дарила Mайката природа, сядаме на масата под крушата и си разказваме смешни истории и семейни легенди, а Рила планина извива снага, точно пред погледите ни, за да стане този момент съвършено перфектен!… До тук с хубавото и приказно!

На прибиране станах свидетел на покъртителна гледка, която ме накара да се погнуся от родната действителност. Чичо Пепи имаше лозе на 100 метра от нашето. Един истински добър човек, който винаги бе с усмивка на лицето и свирка на уста. От няколкото години, чичо Пепи влагаше цялата си енергия и любов, в това да отглежда хубаво грозде и да поддържа виличката си. Както за нас, така и за него, гроздоберът се беше превърнал в семейна традиция, а неговото лозе, бе неговата гордост.

Когато наближихме, гордостта на Чичо Пепи, разбрах, че се е случило нещо. Нямаше я мелодичната свирка на застаряващия мъж, нямаше я и усмивката на лицето му. Разказа ни със сълзи на очи, как някой е обрал плодовете на целогодишния му труд и нещо повече … разбил е виличката, за желязо.  За някой гроздето е някой друг литър ракия, а желязото от вилата, някой друг лев за мезе, но за Чичо Пепи, това бе мечта, резултат, гордост, страст….ЛЮБОВ!

Целият труд на този позитивен българин бе съсипан, а с това и мечтите му. Нима това представлява България ? Ако виличката ни олицетворява нашата мечта, а гроздето нашият труд, означава ли, че тук всичко бива ограбвано, дори и мечтите ни .. ?!  Толкова ли е трудно да живеем нормално ?! Толкова ли е трудно да не вредим на другите ? Колко струва трудът ни ?! Ами мечтите ни … ?!

Other Posts

About Admin

No information is provided by the author.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>