За Душата

Мечтай, обичай…. ЖИВЕЙ !

shtastie i mechtiКога е най – подходящото време за писане на статия, която си чакал с дни, а може би и седмици ?! Къде и кога  идва вдъхновението ? Сядах всеки ден пред празния бял лист и … НИЩО, цял ден идеи, прекрасни мислии разсъждения и когато си седна, на иначе не толкова малките задни части (много обичам самоиронията ), празнота и затъмнение. Е, днес се случи, дойде вдъхновението имах и лист и химикал, но … бях в Университета, а определено доцентката нямаше да оцени подобаващо ако бях предал точно този текст  Поглеждам часовника си и времето тече неусетно, а думите в мен напират. И тогава се замислих, че е много лесно, когато имаш цялото време на Света.  За моя жалост, всички ние забравяме, че това условно „нещо” което наричаме „време” е ограничено  в този прекрасен Свят.  Дали ще бъдем щастливи, или ще бъдем нещастни е въпрос единствено на наш избор, НО … времето си тече.  Звучи наистина клиширано, а аз мразя клишетата, но знаете ли, коя усмивка ми е любима ?! Онази на племеничката ми ,когато и подарих моливи и блокче за рискуване. Тази истинска усмивка, неподправена и неизискваща нищо. Така, а сега да си представим, че приятелят/приятелката ви подари … моливи за рисуване за Свети Валентин !? Ще ви се стори странно, после ще се нацупите и ще се замислите защо го е направил/а. Хмм… един и същ подарък, а различни реакции. Има много какво да се научи от децата.  Бог ни е подарил „моливи за рисуване”  и е въпрос единствено на наш избор какво ще правим с тях. Дали ще сътвориш един истински шедьовър, обагрен с прекрасни топли цветове, който ще наречеш простичко „Моят живот” , или ще ги захвърлиш е изцяло въпрос на твой избор!

Чудех се как да мотивирам живота си и … ето на  Ще споделя и с вас. Нека разгледаме живота като пясъчен часовник. Всяка песачинка в горната част е предстоящ момент, а всяка песачинка в долната част е отминал момент. Звучи просто, но аз обичам простите неща, защото там е истинската магия :) Не бъдете егоисти, а помислете за падащите песачинки. Всяка песачинка, която падне без да е заредена с емоция, страст или прекрасно преживяване… е получила натъртвания напразно. Стив Джобс има една велика и много любима моя мисъл: „Да осъзнаеш, че няма какво да губиш е най – добирят урок. Ти вече си гол. Няма причина да не последваш сърцето си”. Ами Вие приятели, има ли какво да губите ? Защо трябва да жертвате песачинки, които да бъдат напразно натъртени, заради глупака, който се е подиграл с чувствата ви, или пък заради шефа, който е решил, че Вие сте виновен  дори и за Глобалното затопляне. И за да ви докажа, че всичко е въпрос на нагласа, ще ви разкажа една истинска история.

Предполагам, не знаете как се дресират слоновете в цирка.  Още докато е малко слонче, то бива връзвано с тънък синджир за един  малък кол забит в земята. Малкото създание напъва с всички сили да се отскубне от този злодей наречен „кол”, но то не е достатъчно силно да го направи. В продължение на месец, слончето опитва да пребори „злодея – кол”, но той е по – силен от него, докато накрая не се примирява, че не може да направи нищо повече освен да се примири и откаже. След време, когато малкото слонче се превръща в голям няколко тонен могъщ слон, какво според вас го държи, за да не избяга ?! ПО – голям кол и по – голям синджир ?! Отговорът е : НЕ! Държи го онзи тънък синджир и онзи кол, който е държал и малкото слонче. Разликата сега е, че слонът не опитва да се отскубне, защото той „знае”, че тази война е загубена. Невероятно нали ?  Когато, някой ви каже „Няма смисъл, аз вече съм опитвал и не става” (сигурен съм, че всеки от вас го е чувал много пъти) или пък „Не се опитвай, ти си луд …”, тогава си припомнете историята за слончето. Дори още сега … има ли „кол злодей”, който ви държи и ви пречи да бъдете щастливи ?! Отскубнете се и непозволявайте на песачинките да „падат” без причина, защото Вие вече сте голи, няма причина да не последвате сърцето си!  Мечтай, обичай…. ЖИВЕЙ !

П.С … Посветен на един истински човек, който се надявам да не чака вече перфектния момент да започне живота си, а да го започне СЕГА :)

Other Posts

About Admin

No information is provided by the author.

3 Comments

  1. Svetla

    Naistina prekrasna statia! Blagodaria ti! Moliya te prodyljavai da pishesh i ne spirai nikoga !

  2. Misheto

    Neveroqtna statia! Vse po rqdko cheta statii pisani sys surceto, a ne s parite! Shte o4akvam s interes sledva6tata

  3. TheBlackJohny

    Bravo Apostole, imash talant! Iznenadvash me :D

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>